De goden zijn ons drie keer gunstig gezind! De start van de expeditie is goed verlopen, vanavond mogen we overnachten in een lodge met een wel heel exclusief decor en… we hebben (even) internet. Zou daarom ‘The Holy Bible’ zo naar ons zitten lonken in de hotelkamer?

We draaien de klok even terug naar gisterenochtend…
We rijden richting Birethanti om aan onze expeditie te beginnen. Ons logement ligt zo dichtbij dat we besluiten om op eigen houtje verder te trekken, zonder gids. Jurn begeleidt de groep naar een dorp verderop. Een wankele brug over de rivier zorgt voor spanning en hilariteit tegelijkertijd! Winnie houdt er kippenvel aan over en Jurn … die neemt de groep enthousiast verder op sleeptouw. Tot we na een halfuurtje toch besluiten rechtsomkeer te maken en niet meer overmoedig van het ‘geëffende pad’ af te wijken. Ach, we voelden ons toch even echte Nepalese rijstboeren tussen al die betoverende rijstvelden!

’s Avonds hebben we allemaal kippenvel wanneer we post ontvangen uit het verre Leuven! De collega’s van regionaal expertisecentrum dementie Memo hebben ons verrast met een kaart om een hart onder de riem te steken, prachtig! Met een dagboek vol schitterende herinneringen (en wat lokaal Everest-bier als slaapmutsje) duiken we de nacht in. Net zoals de meeste mensen die in Nepal komen kocht Rick een klankschaal. Alleen vindt hij het wel onhandig dat hij zichzelf in trance moet ‘klankschalen’…

Vanaf de prille ochtend zijn de dragers in de weer met wel 40 kg op hun schouders. We doen er ons petje voor af! Op de tweede dag stappen we langs stukken met een stijgingspercentage van meer dan 20%. Hier moeten kinderen dagelijks meer dan anderhalf uur langslopen om hun schooltje te bereiken, het plaatst de dingen in perspectief. We komen nu echt in contact met een andere manier van wonen en leven. Bij het oversteken van een nieuwe hangbrug heeft Winnie een déjà vu, maar gelukkig is Henk vlakbij als steun en toeverlaat. Na twee dagen is één ding al overduidelijk: mensen met jongdementie beschikken over zoveel wilskracht en positieve energie dat onze tocht stap voor stap de verschillen uitwist. Wordt vervolgd!